N900’e NITDroid Yükleme

Merhabalar,

Son 36 saattir telefonuma Samsung Galaxy S2’den görüp etkilendiğim Android 2.3.4 Gingerbread sürümünü kurmak için harcadım. Benim için bir nevi dayanıklılık testi gibi oldu. En az 10 defa Nitdroid’i kurup silme işlemi , telefonumun tüm hafızasını silip baştan flash ve format atma , üstüne 8 GB mini SDHC kart ile ext3 sürücü oluşturma dahil  internetteki bilgi kirliliği ve telefonun eksikliklerinden kaynaklı tüm sorunları aşmak  tam 36 saatimi aldı. Ve sonunda iyi haber Android 2.3.4 sürümlü GingerBread’i kurabildim.

İlk izlenimim,

Uzun süredir Maemo 5 kullandığım için multitask ve pratiklik konusunda Android pek kafama yatmadı. Belkide N900 dizayn itibari ile Android için kullanışlı değil ama Multitasking olayını kullanamamak çok canımı sıktı. Dokunmatik ekran ve klavyede pek bir sorun yok gibi, hatta bu kalvyenin tüm özelliklerini Maemo 5’e aktarmanın yolunu bulsam hemen değişirdim. Harita uygulamasında Fransa’da olmama rağmen Rusya’daymış gibi algılaması kafamı karıştırmadı değil.  Çalışmayan hata veren uygulamalar var. Mesela kamera çalışmıyor ( çözümü var mı daha bakamadım). Arkadaşlarımın Iphone ile oynadığı “Fruitslice” meyve kesme oyununu onları izlerken çok beğendiğimden N900 aldığım için pişmanlık duymuştum. Bugün onuda denedim ve benim için bir çeşit halalaluya anı idi. 🙂 En son Bahçeşehir Üniversitesi’nin WEP şifreli sertifikasız kullanıcı doğrulama özelliği olan ağına bağlandığımda aynı şeyleri hissetmiştim.

Nasıl Yaptım,

  • Öncelikle kurulum işlemini Türkçe’ye çevirip adım adım anlatmak isterdim ama maalesef 36 saatimi harcadığım sevgili Nitdroid diğer tüm işlerimi kilitlediği için şimdilik nasıl yaptığımı kaba bir şekilde anlatacağım.
  • Öncelikle Maemo 5’in son sürümünün kurulmuş olduğunu varsayarak anlatıyorum. Bazı adımlar zaten telefonunuzda yapılmışsa geçebilirsiniz. Telefonunuz internete bağlı olmalı. Bu anlatım telefon belleğinde 2 Gb’a yakın yer açıp oraya Android’i kurma yolunu (internal eMMC storage install) anlatmaktadır.
  • İlk olarak telefonumuza extras, extras-devel,extras-test program kataloglarını yüklüyoruz. ( Nasıl yapılır ?)
  • Sonra  buraya tıklayıp açılan sayfadan indireceğiniz rootsh.install isimli dosyayı telefona bluetooth veya USB kablo ile atıp, bağlantıyı kesip, dosya yöneticisi ile dosyayı attığınız yere gidip , üzerine tıklayarak çalıştırıp “rootsh” isimli programın kurulumunu yapıyoruz. Eğer direkt tıklama ile yükleyemiyorsanız deb paketini indirip kurmayı deneyin ( deb paketi indirme kurma diye aratırsanız google da videolu kaynaklar var ordan faydalanabilirsiniz). Bu program size tam yetkinin kapılarını açacak çok önemli bir adım, nitekim sırf bu programı kuramadığım için telefonu baştan hard olarak formatlamak zorunda kaldığımı söylemem gerekir.
  • Kernel olarak rc3 uzantılı kerneli kullandım. İnternette bulup uyguladığım rehberde rc4 isteniyordu fakat ben bunu tercih ettim rc4 daha önce bana vakit kaybına maloldu. Rc3 İndirmek için tıklayın.
  • İndirdiğimiz dosyaları ( rc3 kernel ve N12 dosyalarını) telefonu USB ile PC’ye bağlayıp direk açılan yere atıyoruz. Diğer bir söyleyişle /home/user/MyDocs altına koyuyoruz.
  • Bundan sonraki adımları internetten bulduğum, uygulayıp sağlıklı sonuç aldığım tek sayfadan devam etmelisiniz. İlerlemek için İngilizce gerekiyor ama google converter yardımıyla rahatça devam edebileceğinizi umuyorum. Bu prosedürdeki ilk iki adımı zaten yapmış olmalısınız direkt Leafpad kurulumu kısmından devam edebilirsiniz.

 

İlerde çeviriyi yapabilecek vakit bulma umuduyla,

Saygılarımla.

 

Nokia N900 Flash ve Format atmak

Merhabalar , bir Nokia N900 kullanıcısı olarak telefonumu ilk aldığımda güncelleme yapmak uğruna update flashlama gibi basit sandığım işlemleri yapıp telefonumu kullanmak istedim …Ama 2 günlük sıkıcı stresli bir uğraş ve araştırmadan sonra en az 20 farklı web adresinden nasıl yapıalcağını okuduktan ve mantıklı bir yol türettikten sonra telefonumu son sürüme geri getirmeyi başardım. Elime geçtikten 2 saat sonra düştüğüm bu sancılı yoldan başkalarını da kurtarmaya yemin ettim. Burda daha önce “maxicep” isimli siteye post ettiğim Format ve Flash atma yollarını biraz daha düzenleyerek tekrardan ihtiyacı olanlara sunuyorum. Kolay gelsin.

______________________________________________________________________________

DİKKAT: Tüm verileriniz bu işlemler sonunda silinecektir. Fabrika ayarlarına döneceksiniz. Ayrıca tüm işlemler sırasında sim kartınız takılı olsun. varsa Flash kartınız çıkartın.

1-Öncelikle telefona flash atmamız gerekiyor.

  • Maemo flasher adlı programı yandaki linke tıklayarak(tablets-dev.nokia.com restricted downloads) (alttan 6. satırda windows  kullanıcıları için-“maemo_flasher-3.5_2.5.2.2.exe” isimli dosyayı) indirip normal bir windows programı kurar gibi kurun ve programı nereye kurduğunuza dikkat edin çünkü oraya flash ve telefon yazılımının imajlarını birazdan indirip taşıyacağız .

2-N900 güncel yazılımının olduğu siteye gidip en son çıkan flash yazılımını indirin.(tablets-dev.nokia.com restricted downloads) (bu adresten imei numaranızı yazıp çıkan ekranda “I accept“(kabul ediyorum)  butonunu tıklayın

3- N900 telefonlar için flash ve güncel yazılım dağıtımlarını göreceksiniz .

  • “Latest Vanilla version of the eMMC content for Nokia N900” bu satırı bulup soldan flash dosyasının imajını indiriyorsunuz.
  • Daha sonra aynı yerden “Latest Maemo 5 Global release for Nokia N900” isimli satırı bulup soldan yazılım dosyasının imajını indiriyorsunuz. ( imaj dosyalarının uzantısı bin dir. Bazı windows kullanıcıları uzantıyı görmeyebilir.)

Flash dosyası ve yazılım dosyası tahminen 255 ve 190 Mb gibi boyutlara sahiptir. Tamamen inmesini bekleyin ve “inen iki dosyayı ilk adımda kurulumunu yaptığımız maemo flasher isimli progam ile aynı klasör altına koyun”. Burası çok önemli. 

4- Daha sonra inen dosyaların isimlerini karıştırmayacak şekilde değiştirin. Bu bize maemo flasher programını kullanırken rahatlık sağlayacak. Örneğin flash imaj dosyası için ; adını flash yapın bu işimizi kolaylaştıracak çünkü komut yazacaz. Unutmadan dosya uzantısınıda silebilir veya değiştirebilirsiniz bu dosyaların uzantıları “.bin” dir. Örneğin flash isimli dosyamın adı flash.bin olarak kullanılacak. Bazı windows kullanıcıları dosya uzantılarını göremeyebilir bu durumda sorun yok devam edebilirler. Yazılım dosyası için ise “yzlm” kısaltmasını kullanabilirsiniz ama unutmayın Türkçe karakter olmasın.

Şimdi en önemli kısma geldik. Burası bir birine benzeyen 3 adımdan oluşmaktadır. Önce Maemo flasher programını kurulduğu yere girerek çalıştırın. ( Flash maemo programı için ne zaman administrator yetkisi sorulursa Evet butonuna tıklayın. Ben kurduğumda Win 7 işletim sistemi aşağıdaki 3 adımda da sordu.)

1- Telefonunuzun -pc bağlantı kablosunun takılı olmadığından emin olun . Telefonun klavyesinden  sadece “U” tuşuna basılı tutarak ara kabloyu kullanarak bir ucu telefona diğerini bilgisayarın USB protuna takın. Burada telefonun altklasörlerine erişim sağlıyoruz. Burdan sonra ilk yapacağımız işlem daha önce açtığımız maemo flasher programının MSDOS ekranında şu komutu yazmak: ( Bu komutta ben indirdiğim flash dosyasının adını flash olarak değiştirdim. ve -R eklemedim.)

flasher-3.5.exe -F flash.bin -f

Yeni bir MSDOS ekranında gerekli işlemler olacak. Siz sadece işlemlerin bitmesini ve ilk MSDOS ekranına programın sizi otomatik olarak getirmesini bekleyin. MSDOS ekranı geldikten sonra telefonunuzda sade bir Nokia yazısı belirecek. Burada telefon- pc bağlantı kablosunu telefondan çıkarın ve daha sonra telefonun pilini çıkarın son olarak  10 sn bekleyip tekrar takın.

2- Bir önceki adımı baştan sona aynen yapın FAKAT  bu sefer tek fark maemo flasher programına gireceğimiz komuta -R eklemek

flasher-3.5.exe -F flash.bin -f -R

3- 1. adımı aynen tekrarlayacaksınız  AMA burada iki fark var ilki;    flash.bin yerine indirdiğimiz yazılım dosyasının adını komuta yazmak. Örneğin dosya adı yazlm.bin ise komut aşağıdaki gibi olmalı ve -R eklemeliyiz komut sonuna.

flasher-3.5.exe -F yazlm.bin -f -R

Son adım telefon programlarını yenilediği için biraz uzun sürüyor.

Tüm işlemlerden sonra nokia N900 baştan başlayacak ve telefonu ilk aldığınız gün ki bölgesel ayarlar ekranı gelecek.

Umarım faydalı olmuştur. Yinede sorun çıkarsa Hakkımda bölümündeki iletişim araçlarıyla bana ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımla.

 

JTPD ve Yazılım Bilişim kulübü SEO Semineri-10 Şubat 2011

Merhabalar, bu akşam Bahçeşehir Üniversitesi’nde hem benim için hem de artan katılımcı oranıyla bir alışkanlık haline gelen bir seminere katıldım.  JTPD , B.Ü. Yazılım ve Bilişim Kulübü ile ortaklaşa olarak sürekli dallarında uzman kişilerle B.Ü. D Blok konferans salonunda genelde 19:00 civarında kısa bir pizza ikramının ardından seminer veriyor ve bende mümkün olduğunca katılmaya çalışıyorum.
Bu akşamki seminerin konusu Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Teknikleri idi. Semineri bu alanda bayağı ünlü bir isim verdi Yalçın Parmaksız.  Bu haftaki seminerin formatında biraz değişiklik vardı. Normalde önce bir tanışma faslı yapılır sonra seminere geçilirdi , fakat JTPD bu hafta sürpriz olarak “Tişörtünü Kendin Yap” sloganı ile faaliyet veren www.tish-o.com.tr isimli siteden  kırmızı, siyah ve pembe renkli tişörtler yaptırarak , Yalçın Parmaksız’a sorduğu sorulara yanıt verenlere hediye olarak verilmesi gibi güzel bir yönteme başvurmuştu. Bayağı etkili  bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Tabi ki bende tişörtümü aldım 🙂 Fakat ne soru sordum ne de cevap verdim işin sırrı girişkenlik.

JTPD tişört

Ve Seminer Başladı
Seminer’in başındaki tanışma faslında oturduğum yerde hemen sağımda bulunan kişinin selamımı neden almadığını tanışmak için konuştuğumda anladım.  Meğer arkadaş Fransa’dan gelmiş ve çok iyi Türkçe bilmiyormuş. Fransa’da ki eğitim sistemi hakkında ve ilgilendiği teknolojiler hakkında konuştuk. Kendisi Fransa’daki 2+2+1 ( Temel Mühendislik + Master+ Staj) sisteminin staj kısmına gelmiş ve  güvenlik üzerine bir staj yapmak üzere Türkiye’ye gelmiş. İletişim bilgilerimizi değiştikten sonra seminer başladı.
Seminer’de Yalçın Bey arama motoru Google üzerine bayağı detaylı ve değerli bilgiler verdi. Hiç bilmediğim efsanelerle dolu bilgi ve soru bombardımanının ardından seminerden aklımda kalan en belirgin bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. Kesinlikle kendi alan adınızı kötü amaçlı başka siteler google da sicilini bozmadan almayı ihmal etmeyin. Telafisi bayağı uzun olabiliyor.

Seminer Bitiminde

Seminer’in sonunda Yalçın Bey’den kartını alıp, Baran Oğuz, Burak Çalışkan ve Ali Şükrü Göksu ile seminer’den ayrılıp Üsküdar’daki evime geldim. Bu yazıyı yazmadan önce Yalçın Parmaksız ile ilgili bazı videolar ve slaytlar buldum. Konu ile ilgili özel eğitim almak isteyen veya soru sormak isteyenler aşağıdaki linklerden faydalanabilirler.

Twitter adresi: http://twitter.com/myparmaksiz
Email: myparmaksiz@beyazperde.com
Web page : www.myparmaksiz.com ,www.beyazperde.com

e-tohum’dan Burak Büyükdemir ile yapılmış röportajı:
 

Sağlıcakla kalın.

N900 den

Wordprees blogumun ilk icerikli postunu N900 telefonumdan atmak istedim. Sagladigi sinirsiz ozgurlukten dolayi ilk gunden beri yanimda mini bir bilgisayar tasiyormus gibi kendimi rahat hissettigim cep bilgisayarimin uygulama deposu oldukca zenginlesmis. Aradigim herseyi rahatca bulabilecegim kadar yogun bu uygulama deposundan buldugum wordprees post programi ile ilk postumu yaziyorum. Devami gelecek…