Nokia N900 Flash ve Format atmak

Merhabalar , bir Nokia N900 kullanıcısı olarak telefonumu ilk aldığımda güncelleme yapmak uğruna update flashlama gibi basit sandığım işlemleri yapıp telefonumu kullanmak istedim …Ama 2 günlük sıkıcı stresli bir uğraş ve araştırmadan sonra en az 20 farklı web adresinden nasıl yapıalcağını okuduktan ve mantıklı bir yol türettikten sonra telefonumu son sürüme geri getirmeyi başardım. Elime geçtikten 2 saat sonra düştüğüm bu sancılı yoldan başkalarını da kurtarmaya yemin ettim. Burda daha önce “maxicep” isimli siteye post ettiğim Format ve Flash atma yollarını biraz daha düzenleyerek tekrardan ihtiyacı olanlara sunuyorum. Kolay gelsin.

______________________________________________________________________________

DİKKAT: Tüm verileriniz bu işlemler sonunda silinecektir. Fabrika ayarlarına döneceksiniz. Ayrıca tüm işlemler sırasında sim kartınız takılı olsun. varsa Flash kartınız çıkartın.

1-Öncelikle telefona flash atmamız gerekiyor.

  • Maemo flasher adlı programı yandaki linke tıklayarak(tablets-dev.nokia.com restricted downloads) (alttan 6. satırda windows  kullanıcıları için-“maemo_flasher-3.5_2.5.2.2.exe” isimli dosyayı) indirip normal bir windows programı kurar gibi kurun ve programı nereye kurduğunuza dikkat edin çünkü oraya flash ve telefon yazılımının imajlarını birazdan indirip taşıyacağız .

2-N900 güncel yazılımının olduğu siteye gidip en son çıkan flash yazılımını indirin.(tablets-dev.nokia.com restricted downloads) (bu adresten imei numaranızı yazıp çıkan ekranda “I accept“(kabul ediyorum)  butonunu tıklayın

3- N900 telefonlar için flash ve güncel yazılım dağıtımlarını göreceksiniz .

  • “Latest Vanilla version of the eMMC content for Nokia N900” bu satırı bulup soldan flash dosyasının imajını indiriyorsunuz.
  • Daha sonra aynı yerden “Latest Maemo 5 Global release for Nokia N900” isimli satırı bulup soldan yazılım dosyasının imajını indiriyorsunuz. ( imaj dosyalarının uzantısı bin dir. Bazı windows kullanıcıları uzantıyı görmeyebilir.)

Flash dosyası ve yazılım dosyası tahminen 255 ve 190 Mb gibi boyutlara sahiptir. Tamamen inmesini bekleyin ve “inen iki dosyayı ilk adımda kurulumunu yaptığımız maemo flasher isimli progam ile aynı klasör altına koyun”. Burası çok önemli. 

4- Daha sonra inen dosyaların isimlerini karıştırmayacak şekilde değiştirin. Bu bize maemo flasher programını kullanırken rahatlık sağlayacak. Örneğin flash imaj dosyası için ; adını flash yapın bu işimizi kolaylaştıracak çünkü komut yazacaz. Unutmadan dosya uzantısınıda silebilir veya değiştirebilirsiniz bu dosyaların uzantıları “.bin” dir. Örneğin flash isimli dosyamın adı flash.bin olarak kullanılacak. Bazı windows kullanıcıları dosya uzantılarını göremeyebilir bu durumda sorun yok devam edebilirler. Yazılım dosyası için ise “yzlm” kısaltmasını kullanabilirsiniz ama unutmayın Türkçe karakter olmasın.

Şimdi en önemli kısma geldik. Burası bir birine benzeyen 3 adımdan oluşmaktadır. Önce Maemo flasher programını kurulduğu yere girerek çalıştırın. ( Flash maemo programı için ne zaman administrator yetkisi sorulursa Evet butonuna tıklayın. Ben kurduğumda Win 7 işletim sistemi aşağıdaki 3 adımda da sordu.)

1- Telefonunuzun -pc bağlantı kablosunun takılı olmadığından emin olun . Telefonun klavyesinden  sadece “U” tuşuna basılı tutarak ara kabloyu kullanarak bir ucu telefona diğerini bilgisayarın USB protuna takın. Burada telefonun altklasörlerine erişim sağlıyoruz. Burdan sonra ilk yapacağımız işlem daha önce açtığımız maemo flasher programının MSDOS ekranında şu komutu yazmak: ( Bu komutta ben indirdiğim flash dosyasının adını flash olarak değiştirdim. ve -R eklemedim.)

flasher-3.5.exe -F flash.bin -f

Yeni bir MSDOS ekranında gerekli işlemler olacak. Siz sadece işlemlerin bitmesini ve ilk MSDOS ekranına programın sizi otomatik olarak getirmesini bekleyin. MSDOS ekranı geldikten sonra telefonunuzda sade bir Nokia yazısı belirecek. Burada telefon- pc bağlantı kablosunu telefondan çıkarın ve daha sonra telefonun pilini çıkarın son olarak  10 sn bekleyip tekrar takın.

2- Bir önceki adımı baştan sona aynen yapın FAKAT  bu sefer tek fark maemo flasher programına gireceğimiz komuta -R eklemek

flasher-3.5.exe -F flash.bin -f -R

3- 1. adımı aynen tekrarlayacaksınız  AMA burada iki fark var ilki;    flash.bin yerine indirdiğimiz yazılım dosyasının adını komuta yazmak. Örneğin dosya adı yazlm.bin ise komut aşağıdaki gibi olmalı ve -R eklemeliyiz komut sonuna.

flasher-3.5.exe -F yazlm.bin -f -R

Son adım telefon programlarını yenilediği için biraz uzun sürüyor.

Tüm işlemlerden sonra nokia N900 baştan başlayacak ve telefonu ilk aldığınız gün ki bölgesel ayarlar ekranı gelecek.

Umarım faydalı olmuştur. Yinede sorun çıkarsa Hakkımda bölümündeki iletişim araçlarıyla bana ulaşabilirsiniz.

 

Saygılarımla.