N900’e NITDroid Yükleme

Merhabalar,

Son 36 saattir telefonuma Samsung Galaxy S2’den görüp etkilendiğim Android 2.3.4 Gingerbread sürümünü kurmak için harcadım. Benim için bir nevi dayanıklılık testi gibi oldu. En az 10 defa Nitdroid’i kurup silme işlemi , telefonumun tüm hafızasını silip baştan flash ve format atma , üstüne 8 GB mini SDHC kart ile ext3 sürücü oluşturma dahil  internetteki bilgi kirliliği ve telefonun eksikliklerinden kaynaklı tüm sorunları aşmak  tam 36 saatimi aldı. Ve sonunda iyi haber Android 2.3.4 sürümlü GingerBread’i kurabildim.

İlk izlenimim,

Uzun süredir Maemo 5 kullandığım için multitask ve pratiklik konusunda Android pek kafama yatmadı. Belkide N900 dizayn itibari ile Android için kullanışlı değil ama Multitasking olayını kullanamamak çok canımı sıktı. Dokunmatik ekran ve klavyede pek bir sorun yok gibi, hatta bu kalvyenin tüm özelliklerini Maemo 5’e aktarmanın yolunu bulsam hemen değişirdim. Harita uygulamasında Fransa’da olmama rağmen Rusya’daymış gibi algılaması kafamı karıştırmadı değil.  Çalışmayan hata veren uygulamalar var. Mesela kamera çalışmıyor ( çözümü var mı daha bakamadım). Arkadaşlarımın Iphone ile oynadığı “Fruitslice” meyve kesme oyununu onları izlerken çok beğendiğimden N900 aldığım için pişmanlık duymuştum. Bugün onuda denedim ve benim için bir çeşit halalaluya anı idi. 🙂 En son Bahçeşehir Üniversitesi’nin WEP şifreli sertifikasız kullanıcı doğrulama özelliği olan ağına bağlandığımda aynı şeyleri hissetmiştim.

Nasıl Yaptım,

  • Öncelikle kurulum işlemini Türkçe’ye çevirip adım adım anlatmak isterdim ama maalesef 36 saatimi harcadığım sevgili Nitdroid diğer tüm işlerimi kilitlediği için şimdilik nasıl yaptığımı kaba bir şekilde anlatacağım.
  • Öncelikle Maemo 5’in son sürümünün kurulmuş olduğunu varsayarak anlatıyorum. Bazı adımlar zaten telefonunuzda yapılmışsa geçebilirsiniz. Telefonunuz internete bağlı olmalı. Bu anlatım telefon belleğinde 2 Gb’a yakın yer açıp oraya Android’i kurma yolunu (internal eMMC storage install) anlatmaktadır.
  • İlk olarak telefonumuza extras, extras-devel,extras-test program kataloglarını yüklüyoruz. ( Nasıl yapılır ?)
  • Sonra  buraya tıklayıp açılan sayfadan indireceğiniz rootsh.install isimli dosyayı telefona bluetooth veya USB kablo ile atıp, bağlantıyı kesip, dosya yöneticisi ile dosyayı attığınız yere gidip , üzerine tıklayarak çalıştırıp “rootsh” isimli programın kurulumunu yapıyoruz. Eğer direkt tıklama ile yükleyemiyorsanız deb paketini indirip kurmayı deneyin ( deb paketi indirme kurma diye aratırsanız google da videolu kaynaklar var ordan faydalanabilirsiniz). Bu program size tam yetkinin kapılarını açacak çok önemli bir adım, nitekim sırf bu programı kuramadığım için telefonu baştan hard olarak formatlamak zorunda kaldığımı söylemem gerekir.
  • Kernel olarak rc3 uzantılı kerneli kullandım. İnternette bulup uyguladığım rehberde rc4 isteniyordu fakat ben bunu tercih ettim rc4 daha önce bana vakit kaybına maloldu. Rc3 İndirmek için tıklayın.
  • İndirdiğimiz dosyaları ( rc3 kernel ve N12 dosyalarını) telefonu USB ile PC’ye bağlayıp direk açılan yere atıyoruz. Diğer bir söyleyişle /home/user/MyDocs altına koyuyoruz.
  • Bundan sonraki adımları internetten bulduğum, uygulayıp sağlıklı sonuç aldığım tek sayfadan devam etmelisiniz. İlerlemek için İngilizce gerekiyor ama google converter yardımıyla rahatça devam edebileceğinizi umuyorum. Bu prosedürdeki ilk iki adımı zaten yapmış olmalısınız direkt Leafpad kurulumu kısmından devam edebilirsiniz.

 

İlerde çeviriyi yapabilecek vakit bulma umuduyla,

Saygılarımla.